Skoraj teta pehta

Pomlad je zakon. To je dejstvo. Če jo lahko preživiš v naravi še toliko bolje. Mi imamo to srečo, da imamo nekje na štajerski strani Save, svoj košček neokrnjenega raja. Vse  je zeleno, bio, eko,..če odmislimo nuklearko v bližini 😉

Enkrat, ko dobiš otroka, se ti očitno mišljenje spremeni, ma kaj mišljenje, cel se spremeniš. Da bi si sebe kdaj predstavljala sredi trave, kako nabiram tropotec, ali še huje, da bom z vozičkom na lepo sobotno dopoldne “rinla” na Golovec in mimogrede nabrala še smrekove vršičke…očitno tud jaz nisem več to, kar sem bila.

Pripravila sem sirup iz smrekovih vršičkov ter sirup iz ozkolistnega tropotca, ki sta oba velika pomoč pri bolečem grlu in kašlju.

Ampak, karkoli me je že pripeljalo do tega, naj bo to moj zlati otročiček, tale moj ljubi blog ali pa rdeči dež, ki so ga poslali vesoljci, sem hvaležna. Tudi zato, ker lahko to danes delim z vami. Pa tudi, če zato samo en otroček lažje spi.

Sestavine:
Sirup iz smrekovih vršičkov 
  • Smrekovi vršički (količino vršičkov prilagodite željeni količini sirupa oziroma kozarcev. Jaz sem za manjši kozarec potrebovala 3 do 4 pesti vršičkov)
  • Sladkor ali med (jaz sem uporabila sladkor, le na koncu sem zadnjo plast sladkorja nadomestila z medom)
    Tropotčev sirup
  • Sladkor
  • Tropotčevi listi. (Za dva manjša kozarca sem jih nabrala manjšo skledo)
Postopek:
Postopek je pri pripravi obeh sirupov enak. Pripravimo si željeni kozarec in vanj najprej damo vršičke ali na drobne koščke sesekljan tropotec. Nato ga posujemo s plastjo sladkorja, ki naj ne bo predebela, saj se potem sladkor sprime in se zaradi nastalih grudic težje stopi. Torej, eno do dve žlici sladkorja na manjši kozarec. tropotec Nato postopek nadaljujemo do vrha kozarca. Tropotec, sladkor, tropotec,...in zadnja plast naj se konča s sladkorjem. tropotec Isto naredimo z vršički. Ko imamo kozarce napolnjene, jih zapremo in postavimo na sonce, da se medita za 2 meseca. Nato nastalo zmes precedimo in prelijemo v majhno stekleničko. Dobimo dve super domači zdravili. smrekovi vršički Moji kozarčki so že na balkonu. Aja, še to. Pravijo, da je treba dati tropotec za 2 meseca vsaj 1 meter pod zemljo, da takrat nastane odličen sirup. Ali pa ga zavijemo v časopisni papir in ga postavimo v klet. Tema in enakomerna temperatura bi naj bili odločilni. Ampak, moja babi pravi, da so ga za nas delali tako, da so ga dali na sonce, kot tistega z vršički in ker ima moja babi vedno prav, sem naredila po njeno. Sedaj pa držimo pesti ;-)