Klasično kvašeno testo za potico

Potice so različne, polnilo je važno, a brez odličnega, pravega testa ni nič.

Takole ga delamo mi.

 

Sestavine:
  • 500 g gladke bele moke (jaz sem uporabila polovico pirine in polovico pšenične bele)
  • 40 g kvasa
  • 60 g margarine ali masla
  • 80 g sladkorja
  • 2 jajci
  • približno 2 dcl mleka
  • rum
  • limonina ali pomarančna lupina
  • vanilijev sladkor
  • sol
Postopek:

Moko presejemo v večjo plastično posodo in ji dodamo malo soli. V manjšo posodico damo ščepec moke, ščepec sladkorja in nadrobimo kvas. Na vrh nalijemo še pol dcl mlačne vode. V drugi posodi pa zmešamo jajca, sladkor, rum, vanilijo, limonino ali pomarančno lupino. Segrejemo mleko in v njem raztopimo maščobo.

Moki dodamo toplo mleko, premešamo in dodamo zmes z jajci, sladkorjem, rumom in vanilijo, znova premešamo , dodamo raztopljen kvas in maščobo, vse zmešamo v srednje gosto testo, ga zgnetemo le toliko, da postane elastično v notranjosti in gladko na površini. Ko se testo ne prijema več na površino je dovolj zmešano. Ne mesimo ga predolgo, da ne postane pretrdo. 

Točno količino mleka je težko določiti, saj je vse odvisno od velikosti jajc, vlažnosti moke,.. saj veste, vaja dela mojstra, oz. v prvo vedno najbolj rata ;)

Testo pokrijemo s krpo in ga pustimo vzhajati. Lahko ga tudi zapremo v neprodušno posodo. Pazimo, da testo vedno vzhajamo na sobni temperaturi, ne preblizu radiatorju in ne na prepihu.

Ko je količina testa podvojena, testo znova premesimo in ga razvaljamo.

Napolnimo s poljubnim nadevom in potica je gotova.