Piščančje tortilje

Takole je izgledalo naše nedeljsko kosilo. Privoščila sva si tortilje z guacamolejem, nacho sirom, ribanim sirom in bogatim nadevom. Zraven seveda nisva pozabila na pivo in veliko skledo zelene solate z redkvico in česnom.

No, priznam, tortilje, nacho in pivo so bili trgovinski 🙂

Guacamole:

V trgovini izberemo avokado, ki je malce mehak na otip in ima poleg temno zelene barve  že kakšno rjavo liso. Doma ga razrežemo na polovico in v koščico zasadimo nož. In to vzdolž koščice, ne s konico. Tako bo koščica odstopila od sadeža brez težav. Nato z žlico izdolbemo meso iz lupine. Z vilico ga pretlačimo. Dodamo nasekljan česen, čebulo, sol in sok polovice limone. Če imamo radi pekoč guacamole lahko dodamo še čili. Vse skupaj premešamo. Midva imava rada, če je še malo koščkov notri, zato je za naju omaka gotova. Drugače pa palični mešalnik v roke in omakca je gotova za v tortiljo.
 Nasvet:  Če nam ostane kaj guacamoleja super paše tudi na sendvičke za zajtrk ali malico za naslednji dan.

Zelenjavno mesni nadev:

Čebula, por, korenje,  zelena, rumena in rdeča paprika, koruza, gobice, stročji fižol in česen. Seveda sta glavni sestavini piščanec in govedina.

Piščančje meso narežemo na kocke, govedino pa na tanke trakove, da bo čim hitreje pečena.
Ponev naoljimo z olivnim oljem in vanj stresemo najprej goveje meso, ki smo ga začinili z malce česna v prahu in soljo. Pražimo par minut, dokler govedina ni več trda, nato dodamo piščančje kocke. Ko se meso malce zapeče, dodamo na kocke narezano zelenjavo. Por, papriko, čebulo, korenje in česen, saj smo preostalo zelenjavo kupili v konzervah.
 Vsekakor bi lahko dodali tudi sveže šampinjone, ki potrebujejo le nekaj minut peke in stročji fižol, ki ga predhodno skuhamo. Dodamo še koruzo, ter konzervo pelatov. Tokrat sem v trgovini vzela tiste z že dodanim česnom. Če komu paradižnik ne odgovarja, lahko pelate mirne vesti nadomesti s smetano za kuhanje. Malo še popražimo, da se okusi povežejejo, dodamo še drobnjak, poper in sol.

Tortilje malo pogrejemo v pečici, ko so tople, a še vedno mehke, jo namažemo z nachotom, guacamolejem, nadevamo z nadevom in potresemo z ribanim sirom. Zvijemo in pazimo, da nimamo oblečeno kaj novega, ker se bomo verjetno popackali 😉
Drugače pa lahko uporabimo tudi pribor. :-p
Zraven super paše česnova štručka. In solata z redkvico.

 

Buen provecho!

Seveda, pa z možem nisva sama in tudi najin mali škrat mora jesti. Star je deset mesecev in ga počasi navajava na vso hrano. Razen strogo prepovedanih živil. Pomislila sem, zakaj nebi tudi on užival v mehiški kuhinji…in sem pripravila tudi njemu kašico s podobnimi sestavinami.
Ker se za malčke ne priporoča preveč začinjene hrane, sem se navadila večino začimb dodati na koncu.

Meksikanček

Vzela sem koščke mesa, ki sem jih pražila za naju. V kozico sem nalila vodo in dodala koščke zgoraj omenjene zelenjave. Ker se načeloma izogibamo surove čebule (ki je v zgoraj omenjeni omakci guacamole), sem dodala koščke avokada kar v kozico. Pustila kuhati pribljižno deset minut, da se paprika in korenček zmehčata, “paličnjaka” v roke in kašica je gotova.

Vsi srečni in siti.

 

Sestavine:
Postopek: