Ričet

Ričet je zakon. Jedi na žlico so zakon. Se mi zdi, da se vsake toliko časa premalo zavedamo. Razen, ko po kaki veliki fešti na socialnih omrežjih preberem: Ali kdo ve za kako gostilno, ko imajo sarmo, al pa joto? Ja, če druga ne, za zdravit mačka so super. Jaz pa rada kuham enolončnice, še raje jih pa jem. Sploh je fino, ker velja, da večkrat, ko pogreješ enolončnico, boljša je, kar pomeni, da jo skuhamo za večkrat. Ker vedno so dnevi, ko se nam ne da kuhati, ko nimamo časa ali pa z jo z veseljem vzamemo iz skrinje, ko imamo mačka.

Ričet

Pol kg ječmena
2 korenčka
4 krompirji
Por
Čebula
Pol kg prekajenih reber
Lovorjev list
Dcl belega vina
Voda
Sol
Poper
3 stroke česna
Žlica paradižnikovega ekstrakta

V velik lonec stresemo ječmen in mu dodamo meso, ter vse skupaj zalijemo z vodo, ki je naj bo približno za tri do štiri prste nad mesom in jecmenom. Kuhamo eno uro, nato pa dodamo na manjše kose narezano zelenjavo, lovorjev list, sol in poper. Vse skupaj zalijemo z vinom in pustimo kuhati še pol ure. V kozici na malo olivnega olja prepražimo nasekljan česen in dodamo žlico paradižnikove mezge. Premešamo in odstavimo, ter vse skupaj stresemo v ričet. Poskusimo, če je treba dosolimo. Rebra vzamemo ven in jih narežemo na manjše kose in jih vrnemo v ričet. Postrežemo in po želji potresemo še z drobnjakom.

Za malčka sem samo odstranila meso in mu ostalo nadevala.

Dober tek!

Sestavine:
Postopek: